На 11 юли се провеждат предсрочни избори за народни представители. Избират

...
На 11 юли се провеждат предсрочни избори за народни представители. Избират
Коментари Харесай

България избира новите 240 в парламента

На 11 юли се провеждат предсрочни избори за народни представители. Избират се 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. Участват 23 обединения от обособени партии или обединения.

Изборният ден започва тъкмо в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Когато пред изборното помещение в 20:00 ч. няма гласоподаватели, ръководителят на СИК афишира гласуването за завършило. Когато в 20:00 ч. пред изборното помещение има гласоподаватели, които не са дали своят вот, гласуването продължава до 21:00 ч. След 21:00 ч., обаче, не се позволява гласоподаване.

Право да гласоподава има всеки българин, който е навършил 18 години, не е под забраняване и не изтърпява наказване „ отнемане от независимост “. По предварителни списъци право на глас имат 6 711 048 души. Всеки гласоподавател може да направи информация за номера и адреса на изборната си секция на интернет страницата на Групово дело ГРАО към Министерство на регионалното развитие преди да се насочи към урните.

В секциите с над 300 души ще се гласоподава единствено с машини, а в по-малките секции единствено с хартиени бюлетини. Машини за гласоподаване няма да се употребяват при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. За първи път с машини ще може да се гласоподава и в изборни секции отвън страната, но единствено в секции с предстоящ по-голям брой гласоподаватели. 

В България с машини ще се гласоподава в 9401 секции, като в 1115 от тях ще се гласоподава с две машини. Критерият е - дали своят вот повече от 425 гласоподаватели на избори те на 4 април в тези секции, показаха от ЦИК. В чужбина с машини ще се гласоподава в 273 секции с 421 устройства, т. е. в 148 секции ще има по две машини.

Централната изборна комисия дефинира и реда за формиране на секции за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето. Решението директно се отнася за хората, които са под карантина поради пандемията с ковид.

С смяна на Изборния кодекс от първи май тази година гласоподавател, чийто непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес, само че не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Според регистрите на ЦИК за наблюдатели в избори те са регистрирани шест задгранични организации, чиито представители или посочени от тях лица са регистрирани като наблюдаващи. Наблюдатели са записали и 30 български неправителствени организации. Четири политически сили изпращат покровители за наблюдаване на избори те отвън страната. Пет социологически организации ще вършат изследвания в изборния ден.

Към всички РИК е пратено писмо от ЦИК с допълнителни указания за организацията на изборния ден. С тях се указва на СИК да разпечата от машината криптографски идентификатор, в който има т. нар.  " хеш код ". Този код би трябвало да съответствува се предоставения по-рано от ЦИК. При проблем с машините за гласоподаване, СИК уведомява неотложно РИК и ЦИК. Само ЦИК ще взема решение дали ще се приключва машинното гласоподаване в такава секция.

Изборите се организират в изискванията на международна пандемия от COVID-19. Затова вотът ще премине при спазване на прецизни противоепидемични ограничения. ЦИК е дала инструкции и за дезинфекцията в изборните пространства - тя ще се прави без спиране на изборния развой, паралелно с процеса на гласоподаване.

ЦИК позволи и видеозаснемане и видеоизлъчване в действително време в изборното помещение на изборна секция след края на изборния ден при оповестяване на гласуването за завършило. Видеозаснемането обгръща: дейностите на секционната изборна комисия при определяне на резултатите от гласуването; процеса на преброяване на хартиени бюлетини - в изборни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини; процеса на сформиране и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в изборната секция. Видеозаснемане и лъчение в действително време може да обгръща и процеса на предаване, приемане и инспекция на протоколите на секционните изборни комисии и прекачване на данните от записващото техническо устройство в районната изборна комисия и се реализира по този начин, че да не се затруднява работата на изборната администрация. Не се позволява снимане на изборни описи.

Българите зад граница гласоподават в 784 секции в 68 страни. Избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха порти за искащите да гласоподават в избори те за Народно заседание тъкмо в 22:00 часа българско време на 10 юли (7:00 ч. локално време на 11 юли 2021 г.). Два часа след Нова Зеландия стартира и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в Сан Франциско, Съединени американски щати – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 година

Адресите на изборните секции в чужбина са публикувани .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР